آزمون اندازه گیری نقطه انجماد ضدیخ
آزمون اندازه گیری نقطه انجماد ضدیخ
نقطه انجماد ضدیخ به اولین دمایی گفته می شود ذرات جامد در داخل محلول ضدیخ ایجاد می شود. در این دما ضدیخ هنوز در فرم مایع می باشد اما حضور ذرات جامد در محلول ضدیخ نشان می دهد که انجماد مایع آغاز شده است. در برخی از موارد نقطه ریزش (که در مورد محصولات روغنی استفاده می شود) با نقطه انجماد اشتباه گرفته می شود. در مورد نقطه ریزش باید به این موضوع اشاره کرد که این نقطه از لحاظ علمی به پائین ترین نقطه ای گفته می شود که یک مایع قابلیت جاری شدن خود را از دست می دهد که در نتیجه از لحاظ ماهیت با نقطه انجماد متفاوت است. دستگاه تست نقطه انجماد ضدیخ مطابق با استاندارد ملی 1448 در شکل زیر به نمایش گذاشته شده است.
روش انجام آزمایش نقطه انجماد ضدیخ
برای اندازه گیری نقطه انجماد ابتدا باید محلول 50 درصد ضدیخ غلیظ با آب مقطر را تهیه نمود و با سرعت سرمایش مشخص سیستم را در داخل دستگاه سرد نمود. در این آزمون منحنی دما بر حسب زمان سرمایش رسم می گردد و از قسمت مسطح یا افقی منحنی جهت تعیین نقطه انجماد استفاده می شود. با انتقال محلول به داخل لوله انجماد دستگاه را روشن نموده و سرعت همزن را برروی 60 تا 80 دور بر دقیقه تنظیم می نمائیم. با آغاز فرآیند به صورت متناوب در بازه های زمانی مشخص، دمای محلول ثبت می گردد. هرچه به نقطه انجماد نزدیک تر می شویم فواصل ثبت داده ها و سرعت سرمایش در سیستم کمتر می شود. با تشکیل اولین بلور به نقطه انجماد ظاهری رسیده ایم. سپس به مدت 5 دقیقه نقطه انجماد را در فواصل زمانی 10 تا 15 ثانیه ای یاددداشت می نماییم. تجربه ثابت کرده است که دو اتفاق در محلول در این نقطه رخ می دهد:
حالت اول: بعد از تشکیل اولین بلور، دما به سمت مقادیر بالاتر افزایش می یابد و سپس کاهشی می شود (با شیب ملایم)
حالت دوم: بعد از تشکیـل اولـین بلور در محلول، دما برای مدتی ثابت می ماند و سپس با شیـب بسیار انـدک کاهشـی می شود که این دما به عنوان نقطه انجماد گزارش می گردد.